Dzień soi i kukurydzy w Zybiszowie


W dniu 19 września 2025 r. w Zybiszowie odbył się Dzień Soi i Kukurydzy zorganizowany przez Stację Doświadczalną Oceny Odmian w Zybiszowie oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, m.in. prof. dr hab. inż. Bernard Gałka z Instytutu Nauk o Glebie, Żywienia Roślin i Ochrony Środowiska, a także wiceprezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej Pan Waldemar Jankowski, Bernadetta Kucharska – Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin we Wrocławiu oraz prof. dr hab. Mariusz Kucharski - Kierownik Zakładu Herbologii IUNG we Wrocławiu, producenci soi i kukurydzy. Przybyli goście z zainteresowaniem wysłuchali wykładów na temat produkcji materiału siewnego na terenie Dolnego Śląska, roli szczepienia nasion soi oraz doboru odmian i postępu hodowlanego w kukurydzy. Po części wykładowej wszyscy uczestnicy spotkania udali się na pola doświadczalne gdzie mogli zapoznać się z doświadczeniami polowymi z kukurydzą i soją. Specjaliści z SDOO w Zybiszowie omówili aspekty agrotechniczne prezentowanych doświadczeń, a przybyli przedstawiciele firm hodowlano-nasiennych omówili odmiany z własnych hodowli.

prezentacja odmian soi
prezentacja o materiale siewnym - B. Kucharska WIORIN
prezentacja doświadczeń z kukurydzą
prezentacja o roli szczepionek w uprawie soi - dr hab. Anna Jama-Rodzeńska UP we Wrocławiu
stoisko informacyjne SDOO